fbpx

I naši najbolji prijatelji – kuce i mace mogu da dožive “crne dane” i tugu koja duže traje. Pitate se kako možete da pomognete svom ljubimcu?

Ne dozvolite mu da bude ljubomoran, nagradite ga igračkom ili poslasticom kada je miran. Takođe, potrudite se da ga stalno upoznajete sa novim prijateljima – ljudima i drugim psima i mačkama.


Zagrlite svog ljubimca kada se probudi iz lošeg sna. I oni sanjaju a ponekad ih snovi izbezume. Umotajte ga u toplo ćebe i pokažite mu da nije sam.


Dajte mu podršku kada se zaljubi. O, da, i kuce i mace se zaljubljuju kao i vi! Kada ih preplavi oksitocin oni se vezuju, pate, maštaju o zajedničkom skloništu. A onda budu ostavljeni. Ne zaboravite da ste mu tada najbolje društvo za šetnju i jedino rame za plakanje!


Neka igračke uvek budu na istom mestu. Kada se mačka probudi noću, kao i uvek, orijentisaće se pomoću brkova, znaće kako da dođe do njih.

Niko nije savršen pa ni vaš ljubimac. Ne očekujte da se ponaša kao civilizovano ljudsko biće, neće stalno biti na podmetaču, neće proći dan a da ne uradi bar jednu ludost. Ljubite ljubimca onakvog kakav jeste – i kad je nemiran pružiće vam neverovatan mir.

Ne ostavljajte ga dugo samog. Uvek možete pronaći vreme da budete sa njim, pa čak iako vam je sledeći dan prenatrpan. Ustanite pre posla ranije, budite duže sa njim, u kući ili u šetnji.

Stalno menjajte rutinu šetnji kad šetate psa – birajte nove staze, puteve i modifikujte brzinu hodanja.

Obezbedite ljubimcu mesto u svojoj kući (pored prozora, na terasi) gde će moći da uživa na suncu. Naravno, u udobnom krevetu.
Obratite pažnju na prve znake tuge – da li je posuda sa hranom ostala puna? Da li se vaš krzneni drug povukao a da nije ni pipnuo hranu koju inače voli, ili je letargičan? Nemojte čekati da problem postane veći.

Da li se vaš ljubimac krije ispod kreveta više nego uobičajeno? Da li spava više nego pre? Obratite pažnju, pozovite ga da se igrate, ako odbija, nešto nije u redu te odvedite svoju macu ili kucu kod veterinara.