fbpx

Bliži se povratak u školu. Sada je idealno vreme da razmišljate kako da svojim najmlađima pomognete da osveže i na nov način urede radnu sobu. Deca će lakše usvajati znanja i imati motivacije za rad ako je sve na svom mestu i, dodatno, ako je atmosfera šarena, kreativna i podsticajna.

Mesto u kome dete uči bi trebalo da bude što prijatnije ali i funkcionalno. Bilo da je radni kutak vašeg deteta posebna prostorija ili ugao sobe, potrudite se da stimuliše radne navike.

Predstavljamo vam neke od kreativnih ideja za uređivanje i podsećamo vas da u proces uključite i svoje školarce!

Postavite kukice na unutrašnjost ili spoljašnjost vrata ormara. Tako će dete uvek znati gde ostavlja ranac. Kukice možete označiti markerima ili na njih zalepiti sličicu.

Držači za pribor za pisanje ne moraju biti obični. Izaberite držač sa motivima  omiljenih junaka iz crtanih filmova. Možete oslikati limenke ili kutijice flomasterima, napisati na njima odštampane citate ili ih ukrasiti penastim zvezdama i srcima. Višak bojica, flomastera i olovaka možete spakovati u plastične koverte.

Sveske i notese slažite u fioke ili na police po bojama, motivima ili po predmetima za koje ih đak koristi.

Ne štedite na stikerima koji će obeležiti šta ima u fiokama niti na spajalicama pomoću kojih ćete organizovati papire u celine.

Iznad radnog stola možete postaviti tablu od plute na koju ćete zakačiti raspored, spisak obaveza ali i zanimljivosti koje je dete iseklo iz novina ili našlo na internetu. Takođe, na sto možete staviti i tablu za pisanje koja će biti podsetnik. Nemojte gomilati stvari na stolu, sve viškove obeležite markerima ili stikerima i slažite u fioke ili ormariće. Ne zaboravite na osvetljenje– radna lampa je obavezna.

Da bi se dete povezalo sa prostorom potrebno je oplemeniti ga predmetima koji su mu dragi, a najbolje je da ih samo napravi. To će mu dati elan da može stvarati i dalje. Neka od plastelina napravi junake iz crtanih filmova, svoje ime, globus ili životinju koju voli.

Inspirišite svog školarca da vodenim, uljanim i akrilnim bojama i temperama naslika nešto pa crtež uramite. Ništa nije podsticajnije od sopstveno delo.

Od kartona i uz pomoć šljokica i vrpci za ukrašavanje možete napraviti ram za fotografiju koju će dete držati na stolu.

Na bloku za crtanje dete može nacrtati slike ili lepljenjem napraviti kolaž onog što želi da postane kad poraste ili svojih hobija. Sve to može dodatno obojiti. Vizuelna tabla će ga podsećati da ne odustane od snova.